Dyrekølle med tranebærkompot

 

12 personer

 

Tranebærkompot:                                                          

1,2 liter vand                                                                   

250 g sukker (ca. 3 dl)                                                     

Ca. 350 g frosne tranebær                                                 

5 stk. faste, modne og uskrællede pærer                                  

i tynde både (ca. 750 g)                                                   

                                                                                      

Dyrekølle:

1 udbenet dyrekølle, ungt dyr (ca. 2,5 kg)

25 stk. tørrede, hakkede enebær

1 tsk. groft salt

Friskkværnet peber

7 dl vand

3 dl piskefløde

 

Sauce:                                                                                                                          

Stegesky fra dyrekøllen

½ dl lage fra tranebærkompotten                                       

25 g blåskimmelost 50+ (30%), f.eks. Danablu                   

i mindre stykker

1½ tsk. groft salt

Friskkværnet peber

2 dl piskefløde                                            

4 spsk. hvedemel

Evt. kulør

 

Smørstegte kartofler:

150 g smør

3 kg små, kogte og pillede aspargeskartofler

50 g hakkede hasselnøddekerner

 

Stegetid: Ca. 2 timer ved 200°

 

Tranebærkompot:

Bring vand og sukker i kog i en gryde. Tilsæt tranebær og pærer. Kog dem ved svag varme og under låg i ca. 3 min. Tag frugterne op med en hulske og gem dem. Kog lagen ind ved kraftig varme, uden låg, til der er ca. 3 dl. Hæld 2½ dl varm lage over frugterne (gem ½ dl lage til saucen). Lad tranebærkompotten trække tildækket i køleskabet i mindst 2 timer.

 

Dyrekølle:

Gnid dyrekøllen med enebær, salt og peber. Læg køllen i en bradepande (ca. 6 x 22 x 30 cm) og steg den nederst i ovnen. Hæld efter ½ time vand og piskefløde ved. Tag dyrekøllen ud af ovnen efter i alt 1 time og 50 min. og mål med et stegetermometer kødets kernetemperatur. Den skal være ca. 75°. Si skyen fra og steg evt. dyrekøllen færdig de sidste 10 min. Lad den hvile tildækket i ca. ½ time.

 

Sauce:

Kog stegeskyen ind ved kraftig varme til der er ca. 8 dl. Tilsæt lagen fra kompotten, ost, salt og peber. Rør fløde og mel sammen og kom det i den kogende sauce. Kog saucen ved svag varme og under omrøring i ca. 5 min. Smag saucen til.

 

Smørstegte kartofler:

Lad halvdelen af smørret blive gyldent i en sauterpande og tilsæt halvdelen af kartofler og nødder. Steg dem ved svag varme i ca. 5 min. til kartoflerne er let gyldne. Vend forsigtigt rundt i blandingen under stegningen. Steg den anden halvdel af kartoflerne på samme måde.

 

God fornøjelse….

 

Hilsen Silkeborg Slagteren
 

 

Silkeborg Slagteren Engros . Hagemannsvej 10 . 8600 Silkeborg . Tlf. 87 88 02 00