5 personer
Ingredienser:
1 lammekølle (ca. 1½ kg)
½ tsk. groft salt
Friskkværnet peber
2 fed hvidløg
1 tsk. tørret rosmarin
50 g smør
Kartoffelgratin:
1 kg kartofler
1 tsk. groft salt
Friskkværnet peber
½ tsk. revet muskatnød
2 hakkede chalotteløg (ca. 50g)
Evt. 1 knust fed hvidløg
150 g revet Emmentaler ost 45+ (29%)
¼ liter piskefløde eller mælk
Bruning, lammekølle: ca. 20 min. ved 225°
Bagetid, kartoffelgratin: ca. 1 time og 15 min. ved 180°
Fremgangsmåde:
Skyl og tør lammekøllen. Gnid hele køllen med salt og peber. Spæk den med små stykker hvidløg og rosmarin. Læg kødet på stegeristen over bradepanden med skindsiden opad. Skær smørret i små stykker og fordel det over kødet.
Kartoffelgratin:
Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Læg dem lagvis med krydderier, løg og halvdelen af osten i et fladt, smurt ovnfast fad. Hæld fløde over kartoflerne og drys resten af osten over.
Brun lammekøllen ca. 20 min. Skru derefter ned til 180°. Sæt kartoffelgratinen ind ved siden af kødet. Steg kødet 20-25 min. pr. kilo, hvis stegen skal være let rødlig indeni. Ønskes kødet mere gennemstegt, beregnes 30-35 min. pr. kilo. Tag stegen ud. Hold den varm under folie og lad den hvile ca. 15 min., for at saften kan samle sig inden udskæringen. Skær stegen i skiver og server den sammen med kartoffelgratinen.
Tips: I stedet for Emmentaler ost kan man anvende Danbo ost eller 50 g Grana ost sammen med 50 g Danbo ost. Kartoffelgratinen kan også serveres til oksesteg, stegt kylling eller som selvstændig ret med grøn salat til.
God fornøjelse....
Hilsen Silkeborg Slagteren