Stegt Lammekølle med kartoffelgratin
 


5 personer

 

Ingredienser:

1 lammekølle (ca. 1½ kg)

½ tsk. groft salt

Friskkværnet peber

2 fed hvidløg

1 tsk. tørret rosmarin

50 g smør

 

Kartoffelgratin:

1 kg kartofler

1 tsk. groft salt

Friskkværnet peber

½ tsk. revet muskatnød

2 hakkede chalotteløg (ca. 50g)

Evt. 1 knust fed hvidløg

150 g revet Emmentaler ost 45+ (29%)

¼ liter piskefløde eller mælk

 

Bruning, lammekølle:             ca. 20 min. ved 225°

Bagetid, kartoffelgratin:         ca. 1 time og 15 min. ved 180°

 

Fremgangsmåde:

Skyl og tør lammekøllen. Gnid hele køllen med salt og peber. Spæk den med små stykker hvidløg og rosmarin. Læg kødet på stegeristen over bradepanden med skindsiden opad. Skær smørret i små stykker og fordel det over kødet.

 

Kartoffelgratin:

Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Læg dem lagvis med krydderier, løg og halvdelen af osten i et fladt, smurt ovnfast fad. Hæld fløde over kartoflerne og drys resten af osten over.

 

Brun lammekøllen ca. 20 min. Skru derefter ned til 180°. Sæt kartoffelgratinen ind ved siden af kødet. Steg kødet 20-25 min. pr. kilo, hvis stegen skal være let rødlig indeni. Ønskes kødet mere gennemstegt, beregnes 30-35 min. pr. kilo. Tag stegen ud. Hold den varm under folie og lad den hvile ca. 15 min., for at saften kan samle sig inden udskæringen. Skær stegen i skiver og server den sammen med kartoffelgratinen.

 

Tips: I stedet for Emmentaler ost kan man anvende Danbo ost eller 50 g Grana ost sammen med 50 g Danbo ost. Kartoffelgratinen kan også serveres til oksesteg, stegt kylling eller som selvstændig ret med grøn salat til.

 

God fornøjelse....

 

Hilsen Silkeborg Slagteren
 

 

Silkeborg Slagteren Engros . Hagemannsvej 10 . 8600 Silkeborg . Tlf. 87 88 02 00